Zahvalnica zanj

Se še spomnite, kako je bilo prejeti razglednico po pošti? Z lepimi sončnimi pozdravi, opisom dogodivščin in podpisom vseh udeležnih? Kaj pa na roke napisano voščilnico ali morda celo ljubezensko pismo? Danes je vse zreducirano na sms-e, mms-e, elektronsko pošto ali še najmanj osebno od vsega, kar na Facebook objavo na zidu (kjer si le eden izmed 100 ali več (ne)znancev). Se spomnite, koliko več nam je pomenilo, ko smo  prebrali na roke napisano pismo? 
Sama se temu trendu upiram s svojimi voščilnicami. Ena izmed meni ljubih oblik je zahvalnica – besedo HVALA imam zelo rada in jo redno izgovarjam, prav uživam, ko smukne iz mojih ust – takšna izgovorjena iz srca… v zadnjem času pa s pomočjo voščilnic zahvalo tudi pošljem!
Današnja zahvalnica je namenjena slavljencu, ki je z vabilom naju z očetom medvedom povabil na praznovanje okrogle obletnice. Brez skrbi – dobil bo tudi voščilnico, a še prej, točneje danes, bo prejel zahvalnico za vabilo in hkrati najin odgovor, da z veseljem prideva in tudi zato, da mu polepša današnji dan… v njej namigujem na to, kar mu želim: 1. še naprej dom pod srečno zvezdo, 2. naj pripravi kovčke in izbere smer, 3. se odklopi tam nekje, kjer si bo vzel čas zase in zanjo… Voščilnica je na prvi pogled vsa divja, kot je tempo njegovega življenja, a če pogledaš pozorneje vidiš zvezde, takšne in drugačne, ki predstavljajo ljudi, ki mu lepšajo pot skozi življenje… za protiutež kaosu sem dodala zeleno barvo in les – hiško, kovček, kažipot, jadrnico, palme, ki voščilnico povezujejo z naravo, kamor rad zahaja…
Zato… če radi odpirate pisemske ovojnice, kot jaz (ko dobim pisemsko pošiljko sem vznemirjena kot majhen otrok pri odpiranju darila – od kje je (žig), od koga (pisava s katero je napisan naslov) in nato vsebina… Če ste mi podobni ali pa tudi ne, potem vzemite v roko pisalo in pošljite pozdravček, misel, zahvalo… kakršnokoli pozornost, ki je bila včasih v navadi, danes pa je posebnost in vedite, da bo tisti, ki jo prejme presenečen, srečen, hvaležen in bo v mislih z vami. Saj vsi vemo, kajne – čas je največje darilo, ki ga lahko podarimo… 

dejan

V mojem ustvarjalnem kotičku sem ustvarila prostor, kjer  visijo voščilnice –  tako podaljšujem prijetne občutke medtem, ko se one vrtijo in vrtijo pred mojimi očmi 🙂
Ste vedeli? Najstarejše ohranjeno pismo, napisano v hieroglifih na glineni plošči, je domnevno staro okoli 4000 let. Skozi stoletja so ljudje za pisanje uporabljali različne podlage in pisala. Prva pisala so bila verjetno oglene palčke, s katerimi so praljudje risali po jamskih stenah. V Mezopotamiji so za pisanje na glinene tablice uporabljali klinasto trstiko, stari Egipčani so za pisanje na papirus uporabljali čopiče, Kitajci pa so za pisalno podlago iznašli papir. Pisalo Grkov in Rimljanov je bil stilus, s katerim so pisali po voščenih tablicah. Na Bližnjem vzhodu so za pisanje na papirus, pergament ali lesene tablice uporabljali kalamus.
V srednjem veku so znali brati in pisati le redki, zato je bilo pisnih sporočil malo. Vladarji, fevdalci in cerkveni dostojanstveniki so za prenos pisnih sporočil uporabljali lastne poklicne sle. Za pisanje se je uveljavilo v črnilo namočeno ptičje pero, s katerim so se začele razvijati nove hitre kurzivne pisave. Najbolj so se uporabljala gosja in labodja peresa ter peresa krokarjev.
Poseben način obveščanja so razvili samostani. Menihi, ki so potovali iz samostana v samostan, so s seboj nosili rotulo, na valjčku zvit pergament, ki ga je pozneje nadomestil papir. Nanj so si zapisovali pomembnejše novice, vseboval pa je tudi rubriko o umrlih bratih. Potovanje meniha sla je lahko trajalo tudi do dve leti, da je v svoj matični samostan prinesel sveže novice.
Poštne linije so sprva služile za potrebe države, od 16. stoletja naprej pa so začeli prenašati tudi zasebno korespondenco. V tem času je čez štajersko in kranjsko ozemlje potekala redna poštna zveza, ki jo je ustanovil in plačeval poljski kralj Sigismund II. Prenašali so tudi pisma zasebnikov, in to po enotni tarifi šest krajcarjev za eno papirno polo ali pismo do teže enega lota (približno 17,6 grama).
Zbiralci obdobje pred uvedbo poštne znamke imenujejo predfilatelistično obdobje, pisemske pošiljke iz tega časa pa predfilatelistična pisma. Za filateliste so tako pomembna kot tista z nalepljenimi znamkami. Besedo filatelija je prvi predlagal Francoz Georges Herpin leta 1864 in izvira iz grških besed philos (prijatelj) in ateles (pristojbine prosto), kar bi lahko poenostavljeno razložili kot ljubezen do poštnih znamk.
Nekdaj po pošti odposlano pismo ni imelo ovojnice. List je bilo treba zložiti in ga na spoju opremiti s pečatom, odtisom v vosku, ki ga je odtrgal šele končni prejemnik. Pečat je bil dokaz naslovniku, da je pismo prispelo nedotaknjeno. Sredi 19. stoletja so začeli uporabljati pisemske ovitke iz papirja, dotlej pa so naslove pisali kar na zunanjo stran pisem.
Prva znamka, ki je izšla v avstrijskem cesarstvu in je veljala tudi za naše ozemlje, je izšla leta 1850. Uvedbi poštne znamke je sledila uporaba poštnega nabiralnika. Leta 1869 je avstrijska pošta izdala prvo dopisnico na svetu, dve leti pozneje pa smo z odlokom o dvojezičnosti v poštnem poslovanju v Avstro-Ogrski monarhiji dobili prvo dopisnico v slovenskem jeziku. Na začetku 19. stoletja so se uveljavile tiskane voščilnice (novoletne, božične ipd.), ki pa so jih izročali osebno, in ne po pošti.
Druga polovica 19. stoletja je prinesla v poštnem poslovanju nekatere novosti, kot so denarne nakaznice, ekspresna pisma, dopisnice z natisnjeno znamko, razglednice. Zlata doba razglednic je trajala od preloma stoletij do konca prve svetovne vojne, ko je skoraj vsak manjši slovenski kraj dobil svojo razglednico. 
In danes? 

dejan2

Voščilnico dodajam v Craft-alnico za njihov izziv DISTRESS INK BLAZINICE (http://craft-alnica.blogspot.si/2016/05/izziv-160-distress-ink-blazinice.html) in v majsko galerijo Najlepšega para (http://www.najlepsi-par.si/galerija-maj-2016/). Uporabila sem Tinine rezalne šablone hvala in  pravokotnike s šivi. Za izziv Craft-alnice sem uporabila naslednje blazinice: modro (chipped sapphire), oranžno (rusty hinge) in rjavo (gathered twigs).
Advertisements

5 thoughts on “Zahvalnica zanj

 1. Danica

  O, kako čudovita zahvalnica! Tako lepo je na njej zajeto, kar slavljencu največ pomeni. Hkrati pa mi je všeč, da bo pred voščilnico prejel še zahvalnico…Res prekrasna gesta. Uživajte na praznovanju okrogle obletnice….

  Liked by 1 person

 2. lili70

  Čudovita in res majčkeno divja. A mi je všeč, ker te prisili, da se umiriš in skoncentriraš najno in na to, kar ti hoče povedati. Če si vzameš čas so stvari kristalno jasne.
  Hvala še tretjič, da si se nam pridružila in uživaj na zabavi. Lp Lili

  Liked by 1 person

 3. Neva

  Zelo lepo zahvalo si izdelala. Slavljencu bo zagotovo všeč, saj si na njej prikazala njegove karakteristike. Hvala, da se igraš z nami pri Craft-alnici. Lp Neva

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s