Voščilnica “Back to school, unicorn!”

Kukavica
je danes prvič v šolo šla.
Tam so jo vprašali:
Ime? Priimek?
-Ku-ku.
Od kod si doma?
Kukavica glavo nagne
in razširi krila.
Skozi okno odleti.
Nič več nazaj je ni.
(Neža Maurer)

tinka2

Jutri je prvi šolski dan še enega šolskega leta… v naši družinici že dolgo ni tistega prvega prvošolčkovega prvega dne… je pa jutri za našo najmlajšo zadnjič  prvi šolski dan v njeni prvo prvi šoli…
tinka1
Želim ji dan, poln objemov ob ponovnih snidenjih; naj bo čudovit, nasmejan ta njen znova prvi šolski dan … Ker jo letos čaka pomembna odločitev,  želim našemu čarobnemu  samorogu, da naj  sledi svojim sanjam!
tinka
Zaradi nje tudi mi, ki se vsak dan grejemo v toplini njenih žarkov , verjamemo,da samorogi obstajajo… Pa ti?

tinka31

Voščilnica zanjo in tudi zate: mamico, babico, učiteljico, prijateljico, teto… Naj se jutrišnji dan vtisne v srce kot eden izmed dni, ki  jih je vredno zakletniti v predalček našega srca in ga z veseljem odpreti tu in tam… saj poznate knjigo Ptica v duši, avtorja Michala Snunita,kajne?!
6263_170x260.jpg

“Globoko v našem telesu živi duša. Živa duša je še ni videla, pa vendar vsi vemo, da je tam. Pa ne le to: vemo tudi, kaj je v njej. V njej, prav sredi nje, stoji na eni nogi ptica. Ta ptica je stanovalka naše duše. Čuti vse, kar čutimo mi.

Kadar nas kdo prizadene, ptica v duši vsa potrta caplja naokrog.
Kadar nas kdo ljubi, veselo skaklja in poletava, gor in dol ,sem in tja.
Kadar nas kdo pokliče, skrbno prisluhne, da bi videla, kakšen klic je to.
Kadar se kdo jezi na nas, se zvije v pernato kroglico in vsa žalostna molči.
Kadar pa nas kdo objame, se ptica v duši tako navduši, da kar raste in raste, dokler nas vseh ne zapolni. Tako dobro ji namreč dene, kadar nas kdo objame.

Globoko v nas živi duša. Živa duša je še ni videla, pa vendar vsi vemo, da je tam.
Ni ga bilo še na svetu človeka, ki ne bi imel duše.
Prižge se tisti hip, ko se rodimo in nas nikdar ne zapusti . niti za en sam samcat hip ne – vse dokler živimo.
Kakor zrak je ,ki ga dihamo, od trenutka, ko prvič vdihnemo, do trenutka, ko zadnjič izdihnemo.

In iz česa, sprašujete, je ptica, ki prebiva v duši?
Sliši se čudno, ampak je res: iz samih predalčkov.
Predalčkov, ki jih ne moremo kar tako odpreti, saj je vsak zaklenjen s posebnim ključkom!
Le ptica sama jih lahko odklene.

In kako to stori?
Oh, čisto preprosto: s svojo drugo nožico.
Na eni namreč, kot smo že povedali stoji, z drugo, tisto, ki jo ima spodvito pod perutjo, kadar počiva, pa obrača ključe predalčkov, ki bi jih rada odprla.
Potem samo še povleče za ročaj in spusti tisto, kar je notri ven.
Vsako občutje, ki se nas dotakne, je shranjeno v svojem predalčku, zato je takih predalčkov nešteto:eden je za srečo in eden za žalost; eden za zaupanje in eden za sumničavost; eden za upanje in eden na brezup; eden za potrpljenje in eden za nestrpnost. Je predal za sovraštvo in predla za ljubezen. Še celo lenoba je pod svojim ključem, pa domišljavost tudi.
Posebno skrbno je zaklenjen predalček, ki hrani naše najgloblje skrivnosti – in komaj kdaj se odpre.

So pa še drugi predali in v njih je vsa mogoča šara, kar se je lahko domislite.

Včasih lahko ptici prišepnete, katere ključe naj obrne in katere predale odklene. Zaželite si recimo molčati in ji to sporočite. Ptica vam rade volje ustreže in odpre predalček za molk.
Drugič spet pa se, muhava kakor je, odloči kar po svoji glavi in odpre, denimo predal z žlobudravščino. Takrat kar čvekate in česnate, ne da bi sami hoteli.
Ali pa se trudite, da bi koga potrpežljivo poslušali, pa presneti ptič potegne ven predal z nestrpnostjo, in sogovorniku nataknjeno sežete v besedo.
Včasih proti svoji volji postanete ljubosumni. In drugič spet ste ljudem samo v napoto, pa čeprav bi jim radi pomagali. Ptica v duši nas pač ne uboga vedno in nam tu in tam kakšno zagode.

Ampak saj sami veste: vsakdo je malo drugačen. Nič čudnega, ko pa v vsaki duši stanuje malo drugačna ptica. Če pri vas najrajši odpira predal zadovoljstva, ste sebi in drugim v veselje. Če pa pogosto odklepa predal z jezo, ste gotovo jezoritež in rogovilite, vse dokler ga ne zapre.
Ptica, ki se slabo počuti, odpira same takšne predale, da se slabo počutite še vi. Ptica, ki se dobro počuti, pa odpira same takšne predale, da se dobro počutite tudi vi.

Nadvse pomembno je, da ptici v duši čim skrbneje prisluhnemo.
Včasih nas namreč kliče, pa je ne slišimo. Kakšna škoda! Toliko zanimivega nam ima povedati o nas samih! Zaupala bi nam rada kakšna občutja zaklepamo v svoje predalčke.
Nekateri jo slišimo ves čas. Drugi skoraj nikoli. Tretji spet – enkrat samkrat v življenju.

Zato ne bi bilo napak, ko bi vsaj tu in tam – morda v kaki tihi noči, ko vse spi – prisluhnili ptici v duši, ki ščebeče globoko globoko v nas.

 

Voščilnico dodajam v (http://fantabulouscricut.blogspot.si/2016/08/challenge-284-back-to-school.html).

Advertisements

8 thoughts on “Voščilnica “Back to school, unicorn!”

 1. Danica

  Majdica, čudovita voščilnica vaši najmlajši. Verjamem, da bo danes preživela čudovito dopoldne s prijatelji in prav posebno popoldne z družino. Naj bo to leto zanjo nekaj posebnega in naj na koncu odločitev ne bo pretežka. Zgodbica o ptici mi je neizmerno všeč.

  Liked by 1 person

 2. Valerija

  Zelo lepa voščilnica in prav takšen zapis. Ptico v duši, sta nam učiteljici lansko šolsko leto prebrali na eni skupni delavnici staršev in otrok. Čudovito in poučno branje. Lepi spomini na 1. razred, danes pa novim zmagam naproti.

  Liked by 1 person

 3. Cvetoči travnik

  Čudovita popotnica tvoji najmlajši deklici, naj bo njen dan čudovit in tak, da si ga bo zapomnila. Prav tako naj tak čudovit dan doživijo danes vsi otroci, ki imajo srečo, da lahko sedejo v šolske klopi, imajo prijatelje “za vedno” in jih zaklenejo v poseben predalček svoje duše. Skozi življenje se bo ta predalček občasno odpiral in jih razveseljeval vse do pozne starosti. Hvala za to objavo in tisto na FB. Čudovita si, ker vse to deliš z nami – hvala in lep pozdravček, Andreja

  Liked by 1 person

 4. I’ve never associated unicorns with back to school before but I get the connection with the follow your dreams sentiment. It is really charming! Great colors too! Thanks so much for sharing this wonderful card with us at Fantabulous Cricut Challenge blog this week!
  🙂 Marie

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s