Vabilo za sončnih 50 let, tretjič

“Dober dan,” so rekle cvetice.
Mali princ je ostrmel. Na las so bile podobne njegovi cvetici.
“Kdo ste?” jih je presenečen vprašal.
“Vrtnice smo,” so rekle cvetice.
“Ah!” je dejal Mali princ…
In je bil zelo nesrečen. Njegova cvetica mu je pripovedovala, da na vsem vesoljnem svetu ni take, kot je ona. Tu pa jih je v enem samem vrtu najmanj pet tisoč popolnoma enakih!
“Zelo bi jo prizadelo,” je dejal, “če bi videla tole … to bi kašljala in se hlinila, da jo bo zdaj zdaj konec, samo da bi se izmazala iz te kaše. Jaz pa bi se moral delati na moč zaskrbljenega, kajti prav zares bi umrla, če ne bi bil obenem tudi jaz ponižan …”
In je še rekel: “Mislil sem, kako sem bogat, ker imam rožo, kakršne ni na vsem svetu, je pa samo navadna vrtnica. Z njo in s svojimi tremi vulkani, ki mi segajo do kolen, od katerih pa je eden morda že za vselej ugasnil, pač res nisem posebno imeniten princ …” In je legel v travo in zajokal.

matjaz-50

Tedaj pa je prišla lisica.
“Dober dan,” je rekla lisica.
“Dober dan,” je odgovoril Mali princ, ki je vstal, a ni nič videl.
“Tu sem,” je rekel glas, “pod jablano.”
“Kdo si?” je rekel Mali princ. “Zelo ljubek si …”
“Lisica sem,” je rekla lisica.
“Igraj se z menoj,” je zaprosil Mali princ. “Tako žalosten sem …”
“Ne morem se igrati s teboj,” je dejala lisica. “Nisem udomačena.”
“Ah, oprosti!” je dejal Mali princ.
Nato je pomislil in rekel:
“Kaj je to ‘udomačena’?”
“Nisi iz teh krajev,” je rekla lisica. “Kaj počneš tod?”
“Ljudi iščem,” je rekel Mali princ. “Kaj je to ‘udomačena’?”
“Ljudje,” je rekla lisica, “imajo puške in lovijo. To je zelo nadležno. Goje kokoši. To jim je edina skrb. Stikaš za kokošmi?”
“Ne,” je rekel Mali princ. “Prijateljev iščem. Kaj je to ‘udomačena’?”
“To je nekaj, kar že dolgo ni več v rabi,” je rekla lisica. “Pomeni pa – ustvarjati vezi …”
“Ustvarjati vezi?”
“Kajpak,” je rekla lisica. “Za zdaj si zame samo majhen deček, čisto tak kot sto tisoč drugih majhnih dečkov. In jaz te ne potrebujem. In ti mene še manj. Zate sem samo lisica med sto tisoč drugih lisic. Če pa me udomačiš, bova drug drugega potrebovala. Ti boš zame edini na svetu. Jaz bom zate edina na svetu.”
“Aha, že razumem, je rekel Mali princ. “Nekje je cvetica … zdi se mi, da me je udomačila …

“Nič ni popolno,” je vzdihnila lisica.
In je jela razpredati svojo prejšnjo misel:
“Moje življenje je pusto. Jaz lovim kokoši, ljudje love mene. Vse kokoši so si podobne, prav tako ljudje. Dolg čas mi je že. Če pa bi me udomačil, bi mi v življenje posvetilo sonce. Spoznala bi korake, ki bi bili drugačni od drugih. Vsi koraki mi prinašajo smrt. Tvoji pa bi me izvabili iz brloga kot pesem. Poglej! Vidiš tam doli žitna polja? Ne jem kruha. Kaj bi z žitom? Žitna polja me ne spominjajo na nič. In to je žalostno. Tvoji lasje pa so zlati kot žito. Ah, kako bi bilo lepo, če bi me udomačil! Žito, ki je zlato, bi me spominjalo nate. Ljubila bi celo veter v žitu…”
Lisica je umolknila in dolgo gledala Malega princa.
“Prosim … udomači me,” je rekla.
“Prav rad,” je odgovoril Mali princ, “le časa imam malo. Prijatelje moram najti in spoznati še marsikaj.”
“Le tisto spoznaš, kar udomačiš,” je dejala lisica. “Ljudje si ne vzamejo časa, da bi sploh kaj spoznali. Pri trgovcih kupujejo kar izgotovljene predmete. Ker pa ni trgovcev, ki bi prodajali prijatelje, ljudje nimajo več prijateljev. Če bi rad imel prijatelja, me udomači!”
“In kako se to stori?” je rekel Mali princ.
“Zelo potrpežljiv je treba biti,” je odgovorila lisica. “Skraja boš sedel v travi bolj stran od mene – takole. Zdaj pa zdaj te bom od strani pogledala, ti pa se ne smeš oglasiti. Besede so izvir nesporazumov. Toda vsak dan boš lahko prisedel bliže. ..”
Drugo jutro je Mali princ spet prišel.
“Pridi raje vselej ob isti uri,” je dejala lisica. “Če boš prihajal, recimo, ob štirih popoldne, te bom vznemirjena pričakovala že ob treh. Bolj ko se bo bližal čas, srečnejša bom. Ob štirih bom nestrpna in nemirna; čutila bom, kako je sreča dragocena. Če pa boš prihajal, ne da bi vedela kdaj, potem ne bom vedela, kdaj naj začnem biti srečna … Ceremonije so potrebne.”
“Kaj je to ‘ceremonija’?'” je vprašal Mali princ.
“Tudi to je nekaj, kar že skoraj ni več v rabi,” je rekla lisica. “To je tisto, zaradi česar je kak dan drugačen, kot so drugi dnevi, kaka ura drugačna, kot so druge. Ceremonijo imajo na primer moji lovci. Ob četrtkih plešejo z vaškimi dekleti. Četrtek je torej čudovit dan! Takrat grem na sprehod tja do vinograda. Če pa bi lovci plesali kadarkoli, bi bili vsi dnevi enaki in jaz bi ne imela nobenih počitnic.”
Tako je Mali princ udomačil lisico. Ko pa je prišla ura slovesa, je lisica rekla:
“Ah, jokala bom …”
“Nič ne morem zato,” je odgovoril Mali princ. “Saj te nisem silil, ti si hotela, naj te udomačim.”
“Seveda,” je rekla lisica.
“Torej nisi s tem nič pridobila!”
“Pridobila,” je dejala lisica, “zaradi pšenične barve.”
Potem je dodala:
“Pojdi spet k vrtnicam. Zdaj veš, zakaj je tvoja vrtnica edina na svetu. Potem se vrni, da se posloviva, in jaz ti bom podarila skrivnost.”

matjaž 50 o.jpg

Moja lisička je na vabilu tokrat v družbi vrtnic – za še en mladi par, ki ve, kaj šteje… včeraj, danes, jutri…
… Ponovno vabilo iz vsega srca, ker slavljenec uživa v vsakem srečanju z vrtnicami, lisičkami, s sabo, s  tabo in z mano… ker zna ustvarjati vezi in ker ve, da vse pač ni vidno in je treba gledati s srcem… in ta slavljenec je…  ata medved trem mojim najljubšim medvedkom, ki jih brez njega in mene ne bi bilo… 

matjaž 50oo.jpg

Mali princ zate, voščilnico pa lepim v oktobersko galerijo Najlepšega para (http://www.najlepsi-par.si/galerija-meseca-oktobra-2/) – uporabila sem Tinini rezalni šabloni Vabilo in pravokotnik s šivi, ter v  blog, kjer si želijo preproste voščilnice (http://abc-challenge.blogspot.si/2016/10/q-is-for-quick.html). Lepim tudi   v (http://sasayakiglitter.blogspot.si/2016/09/sasayaki-glitter-september-challenge.html) ter v (http://inkychicks.blogspot.si/2016/09/challenge-73-and-winner-and-top-3-of.html), kjer iščejo živali – moja lisička bo navdušena, da jim bo polepšala dan 🙂
Advertisements

9 thoughts on “Vabilo za sončnih 50 let, tretjič

 1. Danica

  Majdica, Mali princ me vedno spravi v posebno razpoloženje. Hvala ti.
  Vrtnice in lisička gredo odlično skupaj, kdo bi si mislil… Lisička se ujema tudi s krogi in s sovico. Le kaj si boš zamislila prihodnjič?
  Sem v pričakovanju…

  Liked by 1 person

 2. Cvetoči travnik

  Joj, joj Majda, ti me pa preizkušaš:)) -le kaj naj ti še povem, ko sem vedno znova očarana nad tvojo objavo. Vrtnice, lisička in še Mali princ – kakšne luštne stvari na kupu:), tako ali tako pa vedno postaviš vse stvari na pravo mesto in ob pravem času. Sva pa istočasno ustvarjali z enakim materialom (naredila sem škatlico za čaj z vrnicami:). Lep pozdrav, Andreja

  Liked by 1 person

 3. tinkaspaperwonderlland

  Prekrasna je, papir sa ružama je predivan, sviđa mi se kako si složila tekst, izgleda baš super a lija kao šećer na kraju!!
  ♥Pozdrav Valentina♥

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s